В Египет днес се провеждат парламентарни избори, като се очаква относително лесна победна на управляващата Национална демократическа партия, водена от президента Хосни Мубарак, предаде АП.

В страната има общо 41 млн. регистрирани гласоподаватели, но активността традиционно не превишава 30-35% и не се очаква прецедент при днешното гласуване за разпределяне на местата в 508-местния парламент.

Основната опозиционна формация, Мюсюлманското братство, получи една пета от депутатските места на миналите избори през 2005г, но офанзивата на властите срещу братството го отслаби и не се очаква то да повтори резултатите си.

Изборите протичат при повишени мерки за сигурност, като десетки хиляди полицаи за разположени из 80-милионната страна в очакване на безредици.

Припомняме, че 156 души бяха задържани в Кайро, след като влязоха в сблъсък с полицията. Става въпрос за коптски християни, задържани след размириците, последвали спирането на строежа на църква от страна на властите .

Инцидентът избухнал в квартал Гиза, където се събрали около 3 000 християни. След пристигането на полицията, която блокирала строежа, те са започнали да хвърлят камъни по органите на реда.

Един от демонстрантите беше убит, а десетки други  - ранени.  В избухналите размирици се включили и мюсюлмани, които на свои ред започнали да замерят демонстрантите.

Коптските християни представляват около 10% от 80-милионното население на Египет. Те често са обект на дискриминация и агресия от страна на многочислените мюсюлмани в Египет.