75.9% от гласувалите на референдума в Египет вчера подкрепиха промените в конституцията, обект на разпалена полемика в страната.

Активността на изборите бе ниска, съобщава АП. След затваряне на урните вчера властите обявиха, че тя е била около 27 на сто, а по данни на опозицията тя е дори още по-ниска - под 10%.

34-те конституционни промени отменят законите за извънредни ситуации, които се заменят от закон за  тероризма, позволяват наблюдение на изборите в страната от независима комисия и забраняват политическите партии, чиято платформа се основава на религия.

Президентът Хосни Мубарак коментира, че промяната ще даде нов тласък на дейността на политическите партии и ще спре „експлоатирането на религията и незаконното политическо поведение".

Опозицията обаче се противопоставя на промените. Според опозиционните представители те ще ограничат съдебните проверки за злоупотреби на изборите и ще засилят пълномощията на президента по сигурността за сметка за правата на гражданите.

Най-големият опозиционен съюз Мюсюлманско братство остро възнегодува срещу забраната на партиите на религиозна основа, което пряко я засяга.