В Европейския съюз е разглеждан вариант за отмяната на безвизовия режим за Украйна. Това обяви посланикът на Франция в Киев Изабел Дюмон в интервю за местна медия.

"Моят отговор на това е да", изтъкна тя, отговаряйки на въпрос дали в ЕС е обсъждана възможността за прекратяване на безвизовия режим след внасянето във Върховната рада (украинския парламент) в началото на декември на законопроект за ограничаване на независимостта на Националното бюро за борба с корупцията.

"Когато видяхме такива атаки, такива атаки срещу тези, които водят борба с корупцията, за нас, за Европейския съюз, това беше шок", подчерта Дюмон.

Посланичката е признала, че решението да се спре безвизовото пътуване, в случай, че бъде прието, ще удари не политиците, а обикновените украинци. "Това е животът. В това се състои принципът на политическата отговорност", поясни тя.

Дипломатката е убедена, че тези, които стоят зад "отказа от реформи" за борба с корупцията, "прекрасно са осъзнавали, че международната общност ще отговори твърдо" на подобни инициативи.

"Именно това ни тревожи най-вече: че осъзнавайки всички тези последици, те решиха да предприемат тази стъпка", заключи френската посланичка в Киев.

Засилването на борбата с корупцията в Украйна е едно от условията за третия транш от макрофинансовата помощ от ЕС.

Много европейски политици многократно са отбелязвали, че Киев трябва да направи повече, за да изпълни исканията на европейските страни.