Външният министър на Естония Урмас Рейнсалу обвини опозицията в опит да дискредитира държавата и правителството, след като предложи да се обсъди в парламента въпроса за присъединяването на страната към Русия.

Депутати от опозиционната Реформаторска партия внесоха такова предложение по време на обсъждането на законопроект за провеждане на референдум на тема, дали бракът е съюз единствено между мъж и жена.

За второто четене на законопроекта, насрочено за 13 януари, опозиционните партии внесоха над 9 300 поправки към законопроекта, повечето от които не са свързани с темата на референдума, а някои имат екзотичен характер. По-рано реформаторите подчертаха, че е необходимо да се направят възможно най-много изменения, за да се блокира работата на парламента и да се спре решението за референдума.

"В светлината на новата информация съм убеден, че предложението на Реформаторската партия да се гласува за присъединяването на Естония към Русия не беше случайно. Идеята на това предложение беше ясна: да се дискредитира Република Естония и следователно правителството на международно равнище с цел постигане на вътрешнополитически успех", коментира Рейнсалу, цитиран от руските медии.

Министърът изтъкна и още няколко предложения на реформаторите, които според него са изключително чувствителни за естонското общество. Това е предложение за провеждане на референдум за оттеглянето на Естония от НАТО. Предложение за провеждане на референдум, който да даде на Естония зелена светлина да инициира възстановяването на Съветския съюз. Предложение за провеждане на референдум за влизане на Естония в сферата на влияние на Русия. Предложение за провеждане на референдум за забрана на обучението на естонски език в Естония.

"Да обобщим: в този контекст, за съжаление, това е систематична информационна операция за дискредитиране на държавата по най-чувствителните за нас въпроси от гледна точка на политиката за сигурност", подчерта още Рейнсалу.

Предложението за изменение беше осъдено и от министър-председателя Юри Ратас (Центристка партия), председателя на парламента Хен Пилуаас (Консервативна народна партия (EKRE), финансовия министър Мартин Хелме (председател на EKRE).

Изострянето на политическата ситуация е породено от намерението на партиите в управляващата коалиция да проведат тази пролет референдум за брака като съюз между мъж и жена и да узаконят това положение в конституцията на страната. Референдумът беше включен в коалиционното споразумение по предложение на EKRE и беше подкрепен от други политически партии, влизащи в управляващия съюз: Центристката партия и партията Isamaa ("Отечество").

Опозиционните реформатори и социалдемократи се противопоставят на референдума, като смятат, че включването на разпоредба за брака като съюз между мъж и жена в конституцията разделя обществото и нарушава правата на сексуалните малцинства.