Председателят на комисията по външните работи на Европейския парламент Дейвид Макалистър определи като "безпрецедентно" преждевременното изявление на американския президент Доналд Тръмп за собствената му победа на президентските избори в САЩ.

В нощта след изборите и много преди края на преброяването на гласовете Тръмп обяви победата си и обвини демократите, че се опитват да "откраднат изборите".

Тръмп: Въпреки измамата ние побеждаваме, отиваме във Върховния съд

Тръмп: Въпреки измамата ние побеждаваме, отиваме във Върховния съд

Неоснователно американският лидер заяви, че има измама на вота

"Това, което направи американският президент, е безпрецедентно, не можете да се обявите за победител, докато преброяването на гласовете продължава", настоя Макалистър, кадри от чието изявление бяха излъчени от телевизия EbS.

Той също така изрази надежда, че всички страни в САЩ ще признаят официалните резултати от изборите, "което ще избегне сътресения".

"Всякакви усилия, целящи да подкопаят честността на демократичните избори, вредят значително на социално-политическата ситуация, особено предвид съществуващото разделение в САЩ. Всеки трябва да бъде много внимателен за това, което казва сега", каза шефът на парламентарната комисия.

В същото време той изрази увереност, че американската система е достатъчно силна, за да издържи на изпитанията. "Уверен съм, че американската система е достатъчно силна, за да отчита всеки глас в съответствие със закона", обясни Макалистър.

Байдън: Вярваме, че печелим президентските избори в САЩ
на живо

Байдън: Вярваме, че печелим президентските избори в САЩ

Демократът се нуждае само от победа в Невада, където в момента води

Във вторник в САЩ се проведоха общи избори. Избират се президентът и вицепрезидентът, всички 435 членове на Камарата на представителите, около една трета от Сената (35 сенатори), губернатори на 11 щата и две територии, както и местните законодателни органи в няколко щата.

Резултатите от гласуването в редица щати все още не са известни. Според изчисленията на водещите американски телевизионни канали, кандидатът на демократите Джо Байдън е начело, за окончателната победа той трябва да получи гласовете на още шестима електори. Но действащият президент Доналд Тръмп обяви победа в сряда и обвини демократите, че се опитват да "откраднат изборите". Неговият предизборен щаб възнамерява да поиска повторно преброяване на гласовете.

По-рано германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че в САЩ вече е започнала "битка" за легитимността на резултатите от изборите, във връзка с която тя нарече настоящата ситуация "много експлозивна", като отбеляза, че страната може да се изправи пред конституционна криза.