Гръцката полиция, позовавайки се на необходимостта от защита на здравето на нацията в борбата срещу разпространението на коронавируса, забрани масовите митинги от 15 до 18 ноември, когато в страната се провеждат тридневни събития в памет на въстанието на студенти от Атинския политехнически институт, брутално потушени от войските на фашистката хунта "черни полковници" на 17 ноември 1973 г. Съответната заповед на ръководството на гръцката полиция е издадена късно в събота.

"Поради спешната необходимост от справяне със сериозен риск за общественото здраве и в контекста на приемането на спешни мерки за борба с разпространението на коронавируса, решението на началника на гръцката полиция забранява всякакви публични събирания на открито в страната с четирима или повече участници от 06: 00 местно време на 15 ноември до 21:00 часа на 18 ноември 2020 г. ", се казва в заповедта.

В него се посочва още, че "за нарушителите, макар да си запазват правото да прилагат други мерки, произтичащи от действащото законодателство, са предвидени следните санкции: административна глоба от 5000 евро за юридически лица и 3000 евро за физически лица, организиращи публични срещи на открито и административна глоба от 300 евро за лица, които нарушават забраната, като участват в публични срещи. "