Германският канцлер Олаф Шолц уверява Украйна, че подкрепата му за Киев в борбата срещу продължаващата руска инвазия няма да прекъсне въпреки бюджетната криза, пред която е изправено правителството.

Германия ще продължи да помага на Украйна финансово и с оръжейни доставки, заяви Шолц днес на конгреса на своята Германска социалдемократическа партия (СДП) в Берлин. Той посочи, че страната му трябва да запази позицията си на постоянна подкрепа за Киев и дори да увеличи помощта, ако това е необходимо.

Руският президент Владимир Путин "не може и не трябва" да очаква Германия да отслаби помощта си за Украйна.

Почти едновременно и финансовият министър и лидер на СвДП Кристиан Линднер излезе с пост в X (бивш Twitter), в който говори за същото.

Въпреки бюджетната криза Линднер не иска да разколебае подкрепата си за Украйна.

"Въпреки всичко, което все още трябва и можем да решим, мога да се съглася с Олаф Шолц за едно конкретно нещо: "Подкрепата за Украйна е и инвестиция в нашата сигурност" и тази споделена отговорност в трудни време ще продължи.

Германия е вторият по големина доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ, в това число на бойни танкове, тежка артилерия и системи за противовъздушна отбрана.

От няколко дни канцлерът Олаф Шолц, министърът на финансите Кристиан Линднер и министърът на икономиката Роберт Хабек се опитват да постигнат съгласие по рамката на бюджета за 2024 г. в поверителни разговори.

Основният въпрос на различие е дали дълговата спирачка, залегнала в Основния закон, трябва да бъде отново спряна и да бъдат взети нови заеми поради извънредна ситуация. СДП и Зелените искат това, докато СвДП го отхвърля.

Ако не се постигне компромис Германия може да влезе в следващата година с неприет бюджет.

Линднер не е коментирал другите резолюции, приети на партийната конференция на СДП.

Шолц обеща да удвои подкрепата за Украйна, въпреки бюджетния дефицит

Шолц обеща да удвои подкрепата за Украйна, въпреки бюджетния дефицит

Канцлерът каза, че правителството му работи с парламента за изготвяне на бюджет за 2024 г. "възможно най-бързо"