Наследството, оставено от съветските войски след изтеглянето им от Германия, се превърна в отломки и развалини, които носят "проклятие", пише германският вестник "Билд".

Днес навсякъде можете да намерите следи от престоя на съветските войски и те са "проклети" поради причината, че все още не могат да се отърват от тях, допълва изданието.

"След изтеглянето на войските, на наше разположение се оказаха 300 хектара казарми. Разрушихме ги, засадихме гора, построихме слънчева електроцентрала. Всички развалини, които останаха, са защитени като исторически паметници", поясни ръководителят на една от германските комуни Ралф Хензел.

Въпреки обстоятелството, че германската комисия за защита на паметниците се надява съоръженията да бъдат възстановени, не се знае кой трябва да стори това, посочва още "Билд". В същото време, както заяви кметът на град Кьонигсбрюк, част от развалините не могат да бъдат съборени заради закона за защита на паметниците, а други са частна собственост, чакат ремонти или се намират на територията на природни резервати.

Освен това просто няма пари за събарянето и разчистването на тези "бетонни гиганти", заключава "Билд".

През септември 1990 г. канцлерът на Германия Хелмут Кол и ръководителят на СССР Михаил Горбачов подписаха договор, регламентиращ престоя и изтеглянето на съветските войски. Договорът предвиждаше всички съветски войски, разположени в Германия, да са я напуснали от края на 1990 г. до 1994 г.