Германия призна, че не е била готова да се справи с последствията от миналогодишната терористична атака на Коледния базар в Берлин, при която загинаха 12 души.

На първата годишнина от нападението, правосъдният министър на Германия се извини за грешки при реакцията на властите.

Семейства на загинали заявиха, че не им е била предоставена навременна информация и че са им били изпратени сметки за покриване на разходите за аутопсиите.

Германия засилва мерките за сигурност по коледните базари

Германия засилва мерките за сигурност по коледните базари

Във вторник се навършва 1 година от трагедията на коледния базар в Берлин

Канцлерът Ангела Меркел се срещна с роднините на жертвите за първи път, чак след като беше обвинена в "бездействие".

В отворено писмо преди да бъде обявена срещата на четири очи, няколко членове на семейства заявиха, че канцлерът не се е срещнала с тях.

"Почти година след атаката, ние отбелязваме, че вие не сте споделяли съболезнованията си с нас нито лично, нито писмено", се подчертава в писмото.

Меркел посети мястото на атаката няколко пъти, включително веднъж след като Коледният базар в центъра на Берлин беше отворен отново по-рано този месец.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изтъкна по-рано днес, че реакцията на властите след атаката е била "студена и откъсната". 

В реч, отбелязваща годишнината от атаката на 19 декември, Щайнмайер адресира критиките на членове на семействата на жертвите и ранените. 

"Мнозина от загиналита и ранените... се почувстваха изоставени от държавата след атаката", изтъкна германският държавен глава.   

Доклад, поръчан от правителството и публикуван през миналата седмица, разкрива редица провали при реакцията на атаката, включително закъснения в потвърждаването на самоличността на жертвите пред техните близки.

В статия за в. "Тагесшпигел" правосъдният министър Хайко Маас изтъква, че страната не е била "достатъчно подготвена" за последствията от подобна атака.

Анис Амри, търсещ убежище в Германия тунизиец, който заби ТИР в пълния с хора базар, беше застрелян от полицаи в Италия четири дни след нападението.

Друг доклад през октомври разкри "груби грешки" на германската полиция и службите за сигурност.