В Германия започва един от най-големите съдебни процеси срещу неонацисти през следвоенния период. Пред съд в Мюнхен се изправят заподозрени за убийствата на близо десет души, сред които седем от турски произход и един грък.

Според разследванията всички престъпления са извършени от ксенофобски подбуди. Убийствата в Германия предизвикаха и реакцията на канцлера Ангела Меркел, която се извини публично на роднините на жертвите.

Основната заподозряна за тежките престъпления е 38-годишната Беате Цшепе, която е била част от движението „Националсоциалистически ъндърграунд". То беше разкрито през 2011 година, когато двамата му основатели се самоубиха след провален опит за банков обир.

Цшепе рискува да получи доживотна присъда за съучастие в девет ксенофобски убийства, както и в убийство на полицайка през 2007 г. Престъпленията са извършени за период от седем години.

Тя е замесена и в два атентата срещу общности на чужденци и в 15 въоръжени грабежа на банки.
Двамата ѝ съучастници Уве Бьонхарт и Уве Мундлос се самоубиха на 4 ноември 2011 г.

Според прокурорите групировката е избирала хора, най-вече имигранти, които са имали малък бизнес, за да всеят ужас в чужденците и да ги подтикнат да напуснат Германия.

Пред съда освен Беате Цшепе са изправени и четирима мъже. Те обаче са обвинени в по-леки престъпления - за подпомагане дейността на неонацистката групировка.

Самата Цшепе отрича обвиненията в убийство.

Съдебният процес започна при засилени мерки за сигурност и огромен медиен интерес. След като бе доведена в съда, обвиняемата стоеше със скръстени ръце и обърна гръб на камерата. След жалби от адвокатите на защитата съдията отложи делото с една седмица.