Германските власти са обискирали апартаменти, свързани с джамия в град Хилдесхайм, посещавана от тунизийския терорист Анис Амри, който заби ТИР в коледен базар в Берлин през декември, избивайки 12 души, съобщава "Ройтерс".

От вътрешното министерство на провинция Долна Саксония уточниха, че повече от 300 полицаи са претърсили апартаментите на 8 души и са затворили джамията и организацията, която я стопанисва, подчертавайки, че тя е набирала млади мюсюлмани, за да се присъединят към терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") в Ирак и Сирия.

"Забраната на сдружението унищожава гореща точка на радикалния ислям в Германия", коментира вътрешният министър на провинцията Борис Писториус.

Властите са претърсвали джамията през лятото на 2016 г. заради подозрения, че радикализира мюсюлмани и ги насърчава да пътуват до Сирия и Ирак.

Иракски ислямистки идеолог, който е бил арестуван през ноември за ръководенето на престъпна мрежа за набирането на бойци за ДАЕШ, е проповядвал в забранената джамия в град Хилдесхайм, който се намира на около 280 км западно от Берлин.