Служител на Министерството на здравеопазването на Ивицата Газа, контролирано от движението Хамас, обяви заповед на израелските власти за пълна евакуация на индонезийската болница, разположена в северната част на анклава, съобщава Би Би Си.

Миналата седмица израелските войски влязоха в най-голямата болница в Газа, Ал-Шифа, в търсене на бойци на Хамас, както и техните запаси от оръжия и друга инфраструктура на групировката, включително подземни тунели и команден център.

По-късно израелската армия показа снимки, видеозаписи и други документи, които според тях потвърждават използването на болницата от екстремистите като прикритие за техните терористични дейности, което Хамас категорично отрича.

Подобни обвинения бяха отправени и към индонезийската болница.

"Очаква се, че ако няма примирие, ще се случи същият сценарий като в Ал-Шифа", каза главният лекар на болницата д-р Марван Султан пред Би Би Си.

Той също така съобщи за интензивен танков огън около болницата, който според него се е случвал на интервали от 15 минути.

"Не можем да стоим в отделенията, защото удрят прозорците. Приютяваме се в болничните коридори. Офисът ми беше атакуван няколко пъти," казва д-р Султан. Лекарят не уточни кой точно според него е стрелял по болницата.

Според д-р Султан в индонезийската болница остават 10 медицински работници и 200 пациенти. По-рано от ръководството на болницата съобщиха, че се опитват да организират автобуси за евакуация на пациентите и персонала.

Д-р Султан каза, че лекарите са поискали три автобуса от управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа, за да евакуират болницата и 13 линейки за лежащо болни пациенти. Те поддържат връзка и с Червения кръст.

По-рано имаше съобщения, че директорът на болницата "Ал-Шифа" в Газа е бил задържан от израелските военни за разпит. Израелските военни все още не са потвърдили тази информация.

Най-малко 12 души са убити при обстрел на индонезийска болница в Газа

Най-малко 12 души са убити при обстрел на индонезийска болница в Газа

Израелските танкове напредват към здравното заведение