Испанските власти са задържали снайперист, фен на Франко, заплашвал да убие премиера Педро Санчес, съобщава АФП.

Арестуваният притежавал "арсенал с оръжия" и заплашвал онлайн испанския премиер. Мъжът е 63-годишен, а сред оръжията му са намерени снайпер пушки и пистолет. Според "Публико", заподозряният е експерт по стрелба и редовно участва в състезания по стрелба, работи и като частен охранител и незаконно е преработил някои от оръжията си.

Заплахите срещу Санчес се заради решението на премиера да ексхумира диктаторът Франциско Франко и да премести останките му.  "Арестуваният, който има арсенал от оръжия у дома, е в затвора", съобщават в Туитър полицейските сили Mossos d'Esquadra и допълват, че е задържан в североизточния град Тераса в Каталуния.

Върховният съд на Каталуня коментира, че е заподозрян в "конспирация за нападение срещу властите, използвайки оръжия", обвинен е в "сериозни заплахи", незаконно притежание на "оръжие, боеприпаси и взривни вещества" и престъпление от омраза.

Испанското правителство коментира, че сигурността на премиера "никога не е била компрометирана".

Санчес, който е начело на Испанската социалистическа работническа партия иска ексхумация на балсамираното тяло на Франко от грнадиозната базилика "Долината на падналите" близо до Мадрид, откакто пое властта през юни. Санчес иска да премести останките на бившия диктатор на по-дискретно място, където ще бъде по-трудно за последователите на Франко да отдават почит.

Испанският парламент разреши ексхумиране останките на Франко

Испанският парламент разреши ексхумиране останките на Франко

172 депутати срещу двама