Кмет на град в южната част на Италия, известен с иновативния си подход в приемането на търсещи убежище, е бил поставен под домашен арест заради това, че е подкрепял нелегалната имиграция, което е разгневило неговите привърженици, но е довело до видимо удовлетворение вътрешният министър на страната Матео Салвини, съобщава "Ройтерс".

60-годишният Доменико Лучано, който е кмет на Риаче, средновековен град, намиращ се на хълм в бедния италиански регион Калабрия, е бил поставен под домашен арест от финансовата полиция по-рано днес, съобщиха от местната прокуратура.

Уточнява се, че Лучано и неговия партньор Тесфахун Лемлем са организирали уредени бракове с "особена безскрупулност" между местни граждани и жени мигранти и са създали "прости, но ефикасни системи", целящи да заобиколят правилата, за да получат мигрантите достъп до Италия.

На Лемлем му е било забранено да живее в района на града.

От изявлението на прокуратурата също така става ясно, че кметът е обвинен също за незаконно отдаване на концесия на управлението на отпадъците на две кооперации, вместо да проведе необходимите търгове, като по-широко разследване ще се занимае с евентуална злоупотреба с публични средства, предназначени за проекти, свързани с мигрантите.

С Лучано като кмет, Риаче влезе в обсега на италианските медии заради отварянето на вратите му за хиляди бежанци, интегрирането им в обществото и съживяването на топящото се местно население.

Повече от 3000 граждани от 2000 жители на Риаче в момента са имигранти, уточни заместник-кметът Джузепе Джерваси. По думите му, през годините градът е приел още стотици мигранти, но много от тях след това са се преместили в други европейски страни, включително Великобритания, Норвегия и Швеция.

Моделът на Риаче е в конфликт със затегнатия режим срещу нелегалната имиграция от страна на националното правителство, което през миналата седмица одобри указ за намаляване на броя на предоставените убежища и удвояване на срока на задържане на нелегалните мигранти.

"Боже, чудя се какво ще кажат ... всички лицемери, които биха искали да напълнят Италия с мигранти", написа в профила си в "Туитър" вътрешният министър Матео Салвини като реакция на новината за домашния арест на Лучано.

След встъпването си в длъжност през юни Салвини поведе кампания за спирането на влизането на хуманитарните спасителни кораби в италианските пристанища. Партията, която ръководи - крайнодясната "Лига", обеща да депортира стотици хиляди нелегални мигранти.