На церемонията в памет на първия израелски министър-председател Давид Бен-Гурион премиерът Ехуд Олмерт говори за усилията в мирния процес с палестинците.

Според него палестинците се намират на исторически кръстопът, когато пред тях се открива възможност за  съществени подобрения, ако изберат пътя на мира.

Олмерт увери, цитиран от БиБиСи, че израелската страна е склонна да се изтегли от значителни територии и да разруши издигнатите поселища.

В речта си премиерът Олмерт се спря също на въпроса за освобождаване на палестински затворници, които от дълго време се намират в израелски затвори и за вдигане на ограниченията за окупираните територии.

Той обаче предупреди за сериозни последствия, ако насилието продължи.

Припомняме, двете страни се споразумяха за прекратяване на военната офанзива на Израел в Ивицата Газа и за спиране на ракетния обстрел срещу израелската страна от страна на палестинските военни.

При насилието в Газа през последните месеци по данни на Би Би Си са убити над 300 палестинци, голяма част от които са цивилни. От израелска страна загинаха пет души.

При сблъсъци на Западния бряг днес бяха убити двама палестинци, включително жена на 50 години.