През последните шест месеца броят на казахстанците, които вярват, че е възможна руска инвазия в страната им, се е удвоил, според скорошно проучване на общественото мнение, проведено от местните организации MediaNet и PaperLab, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Допитването е проведено между 3 и 12 май сред 1200 анкетирани казахстанци. Според проучването, цитирано от Ройтерс, 60% от участниците са заявили, че са неутрални по отношение на войната в Украйна, 12,8% - че подкрепят Русия в тази война, 21,1% - че подкрепят Украйна. Подобни резултати показа проучване, проведено през декември миналата година.

В същото време делът на хората, които смятат, че Русия може да нахлуе и в Казахстан, е нараснал от 8,3% на 15% през последните шест месеца.

Почти една трета от участниците в анкетата през май казаха, че отношението им към Русия се е влошило поради продължаващата инвазия в Украйна, повече от половината казаха, че отношението им към Русия не се е променило. 4,7% от анкетираните отговарят, че отношението им към Русия се е подобрило.

Казахстан поддържа тесни връзки с Русия, но остава неутрален по отношение на войната в Украйна, като същевременно не признава руската анексия на част от украинските територии.

Населението на Казахстан е около 20 милиона души, от които около 3 милиона са етнически руснаци.

Оста Азербайджан – Казахстан като локомотив на деколонизацията в Средна Азия и Южен Кавказ

Оста Азербайджан – Казахстан като локомотив на деколонизацията в Средна Азия и Южен Кавказ

В момента България задоволява вече над половината от потребностите си с помощта на природния газ от Азербайджан