Украинските власти обсъждат сценарий за прекратяване на конфликта с Русия, при който Киев ще направи териториални отстъпки, пише "БиБиСи", цитирайки Der Spiegel.

Преди в Киев се смяташе, че победата трябва да бъде "безусловната капитулация" на Русия. "Но това е невъзможно без отстъпки", цитира Der Spiegel думите на високопоставен украински служител, който говори при условие за анонимност.

"Сделката трябва да бъде изгодна и за Русия", отбелязва източникът на изданието.

Той посочва спад на морала сред украинските военни и разцепление в обществото. "Прогнозата е лоша. Хората наистина не искат повече да се бият", казва събеседникът на Der Spiegel.

Според него подкрепата за Киев от западните страни постепенно ще намалява, независимо кой ще спечели президентските избори в САЩ. Това противоречи на многобройните изявления за на западните съюзници на Киев, включително по време на току-що приключилото европейско турне на президента Зеленски.

Според изданието, в Киев има оживена дискусия относно западногерманския модел: Федералната република беше част от НАТО по време на Студената война, въпреки че ГДР беше част от Източния блок. Вътрешната германска граница обаче не е била оспорвана или водена за нея. Следователно идеята, че НАТО може да приеме Украйна преди края на войната, е напълно илюзорна, казва украинският политолог Володимир Фесенко.

"Зеленски иска това, той е максималист. Но НАТО няма да се ангажира да защитава Украйна в условия на война."

Също така е нереалистично Москва да се съгласи на сделка при Путин, в която Украйна да стане част от НАТО. Руският външен министър Сергей Лавров напомни това отново тази седмица в интервю за американска публикация. Лавров с удоволствие спомена, че Кремъл продължава да настоява за пълното изтегляне на украинците от четирите региона Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, които Путин обяви за анексирани. Както и преди, Москва настоява за изоставянето на райони и градове, до които нейните войници още не са стигнали.

Украинският план за победа не включва "концепции за отстъпване на територии"

Украинският план за победа не включва "концепции за отстъпване на територии"

Володимир Зеленски ще представи на украинците неговият "план за победа" през следващите дни