В Киргизия се провежда спецоперация за задържане на бившия президент Алмазбек Атамбаев. Според властите той е задържан. От централата на Атамбаев твърдят, че продължава да се чува стрелбата в резиденцията, съобщава ТАСС.

По предварителни данни около десет души са ранени по време на спецоперацията. Настоящият президент на Киргизия Соронбай Женбеков прекъсна ваканцията си и се отправи към Бишкек.

"Привържениците на Атамбаев отблъснаха атаката срещу къщата на експрезидента и заловиха специални части. Те ги изведоха на улицата", заяви говорител на централата. Според него се изземват и оръжията на командосите. Според него, подразделения на органите на реда продължават да се насочват към Кой-Таш.

"Баща ми не е избягал, никой не го е задържал и фактът, че той е бил в безопасност, е груба лъжа. Той все още е в Кой-Таш", пише дъщеря му Шагиева.

По-рано бе съобщено, че "бойци на специалните части задържаха Атамбаев и го откараха до неизвестна дестинация".

"По време на операцията бойците на специалните части не са използвали бойно оръжие. Те са били оборудвани само с гумени куршуми. В момента операцията по задържането продължава", съобщават властите.

По време на операцията в Кой-Таш в дома на експрезидента са ранени около 10 души, включително журналист и депутат от националния парламент. "Привържениците му продължават да се събират в къщата на Атамбаев, сега има до 500 души. Хората изграждат барикади и се опитват да пробият в къщата", коментира източник пред ТАСС.

Според обкръжението на бившия президент, по време на нападението специалните сили използвали гумени куршуми и звукови гранати, съобщава се и за хеликоптери над резиденцията.

Според руги източници, бившият президент продължава да се съпротивлява на специалните сили. Според представител на щаба все още няма пълна картина за случващото се, тъй като спецчастите не пускат никого в близост до къщата, където се намира Атамбаев, откъдето продължават да се чуват изстрели.

Парламентът на Киргизстан на 27 юни гласува за отнемане на имунитета на  Атамбаев и статута на бившия президент, което дава възможност да бъде изправен пред съда.

Той е заподозрян в съдействие за промяна на поземлени парцели, корупция при реконструкцията на топлоелектрическите централи в Бишкек, незаконно освобождаване от местата за задържане на наказателна власт на Батукаев, както и незаконно снабдяване с въглища към топлоелектрическите централи на столицата и незаконно получаване на парцел за изграждането на къща в Кой-Таш, област Чуй.

Атамбаев счита, че е подложен на политическо преследване от сегашното ръководство на републиката и нарича всички обвинения срещу него "глупости". Адвокатът на бившия президент определя решението на депутатите в противоречие с конституцията на страната.

Атамбаев ръководи Киргизстан от 2011 до 2017 г. и става първият президент, който доброволно подава оставка след пълен първи мандат.

Кабинетът на Киргизстан падна след вот на недоверие

Кабинетът на Киргизстан падна след вот на недоверие

Жеенбеков свали правителството след изненадващ вот на недоверие