Представители на сръбското правителство снощи са били атакувани при визитата си в косовската столица Прищина, съобщи агенция „Новости" с позоваване на правителствената пресслужба на Сърбия.

Делегацията е била нападната от неизвестни лица, които са хвърляли камъни срещу двата автомобила, с които са се придвижвали сръбските официални лица. Един от гостите е получил леки травми.

Във връзка с инцидента премиерът на Сърбия Мирко Цветкович изрази категоричния протест на страната си пред главата на европейската дипломация Катрин Аштън, пред  ръководителя на мисията на ООН за Косово Фарид Зариф, както и пред главата на мисията н ЕС в Косово Ксавие Бу де Марнаку.

Цветкович поиска от ръководителите на международни мисии в Косово да разследват инцидента и да уличат хулиганите.

Сръбската делегация пристигна в Прищина във връзка с реализацията на споразуменията между двете страни, постигнати при техническите преговори в Брюксел.

От месец март 2011 г. Белград и Прищина преговарят в Брюксел по решаването на ежедневните проблеми на гражданите и сближаването на региона с ЕС.

Бяха постигнати договорености за свободата на придвижване, за обмен на копия от  регистрационни книги на актове за гражданско състояние, кадастри, митнически печати, както и за признаване на университетски дипломи. Двете страни се споразумяха също за съвместен контрол на граничните пунктове и за представителството на Косово на международни регионални форуми.

Постиганите споразумения практически не са реализирани.