Крим да подаде иск в международните институции срещу Украйна заради водната блокада на полуострова. Това предложи пред РИА Новости председателят на комитета на Държавния съвет на Крим по народна дипломация и международни отношения Юрий Хемпел.

По-рано Украйна осигуряваше до 85% от нуждите на Крим за прясна вода през Северо-Кримския канал. След присъединяването на Крим към Русия в резултат на проведен там референдум подаването на вода по канала бе напълно прекратена в рамките на инициираната от Киев водна блокада.

"На откровено враждебните действия е нужно да се реагира адекватно. По многобройните нарушения на правата на кримчани от страна на Украйна е необходимо да се подготви международен иск. Ние достойно преодоляхме различни блокади, ще преодолеем и водната. Освен това, според мен, има опасност да получаваме вода от Украйна, защото никой не може да гарантира , че националистите в своята ненавист към кримчани няма да отровят водния ресурс за Крим", заяви Хемпел.

По думите му, той се надява на благоразумие на киевските власти за частично възобновяване на водоподаването. По-рано радио Спътник съобщи, че Русия е предложила да съобщи на ООН за водната блокада на Крим.