Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис излезе с нови разкрития пред френска телевизия за напрегнатите дни за Гърция преди няколко месеца около дълговата криза, като твърди, че психичното състояние на премиера Алексис Ципрас е било разклатено в момент, когато се водили тежките преговори преди подписването на третия спасителен меморандум с кредиторите.

"В края на април, началото на май видях Алексис "съсипан" от натиска, оказван върху него. Той бе направил отстъпки, които не искаше да прави. В нощта на референдума пък влязох в офиса на Алексис Ципрас, а той беше съвсем обезсърчен, бе изпаднал в депресия, докато аз бях ентусиазиран", разкрива Варуфакис.

След това той се спира на разговора си с германския финансов министър Волфганг Шойбле, който признал пред него, че новият меморандум е обречен на провал.

"Волфганг, този меморандум до шест месеца ще ни доведе до същата ситуация, в която сме сега, това е още една програма, обречена на провал. А той ми отговори: "Да, това е програма, която ще се провали, тя е планирано да се провали", посочил Варуфакис пред френската телевизия.