Лидерите на три либийски политически органа се съгласиха да работят за формирането на правителство на единството в разделената страна след разговори в Кайро, организирани от Арабската лига, пише англоезичното издание от ОАЕ The National.

Политическият процес за разрешаване на бушуващия повече от десетилетие конфликт в Либия е в застой, след като подкрепеният от ООН план за провеждане на избори през декември 2021 г. се провали на фона на спорове относно избирателните закони и допустимостта на основните кандидати. Страната остава разделена между съперничещи си правителства на запад в Триполи и на изток в Бенгази.

В неделя председателят на Президентския съвет Мохамед Ал Менфи, ръководителят на Висшия държавен съвет Мохамед Такала, които са базирани в Триполи, и Агила Салех, председател на Камарата на представителите в Бенгази, казаха, че са се споразумели за "необходимостта" от формиране на единно правителство, което да наблюдава отложените избори.

"Смятаме, че мерките, които бяха договорени днес, са много важно начало", каза Ал Менфи след срещата, проведена по покана на генералния секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт.

"Това са резултати, които отговарят на амбицията на либийците да проведат избори."

Ал Менфи пое поста си през 2021 г. като част от подкрепения от ООН процес, който назначи временно правителство на националното единство под ръководството на министър-председателя Абдул Хамид Дбейба, което да поведе страната към избори по-късно същата година.

Камарата на представителите беше избрана през 2014 г., докато Висшият държавен съвет беше сформиран като част от политическо споразумение от 2015 г. и съставен от парламент, избран през 2012 г., годината след като диктаторът Муамар Кадафи беше свален от власт чрез въстание, подкрепено от западни въздушни удари.

Саудитска Арабия приветства резултата от преговорите в Кайро за постигане на политическо споразумение в Либия, съобщи в понеделник Министерството на външните работи на кралството.

Генерал от суданската армия изключва примирие за Рамазан

Генерал от суданската армия изключва примирие за Рамазан

Освен ако Силите за бърза подкрепа (RSF) не напусне цивилни обекти в региона