Членовете на либийския форум за политически диалог са договорили пътна карта за обединение на правителствените органи, заяви изпълняващият длъжността специален представител на генералния секретар на ООН за Либия Стефани Уилямс, предаде РИА Новости.

75 делегати присъстваха на форума в Тунис, който се провежда под патронажа на Мисията на ООН за подкрепа на Либия.

ООН приветства примирието в Либия

ООН приветства примирието в Либия

Примирието бе постигнато преди началото на подготвителната фаза на политически преговори

Уилямс каза, че участниците в политическия диалог също са се съгласили да се проведат избори не повече от 18 месеца след началото на преходния период.

Според плана на мисията на ООН този форум трябва да завърши с избора на членове на новия президентски съвет и правителството на Либия. Освен това, след одобрението на състава на правителството от Камарата на представителите на Либия и Върховния държавен съвет в страната, според плана ще започне преходен период. То не трябва да надвишава 18 месеца. След преходен период трябва да се проведат избори в Либия.

В Либия конфронтацията между поддръжници на различни лидери продължава. Страната се ръководи от правителството на националното съгласие, оглавявано от министър-председателя Файез Сарадж и "източното правителство", ръководено от Абдула Абдурахман ат-Тани. Източното правителство се подкрепя от командващия Либийската национална армия Халифа Хафтар.