В Мадрид започна дело срещу 12 души, баски сепаратисти, обвинени в така наречения „уличен тероризъм".

Обвиняемите ще трябва да отговарят за 22 действия, определени като „уличен тероризъм" и извършени в периода юни 1994 - януари 1997 в провинция Навара и в Страната на баските, уточняват от Новости.

Една от тези прояви е подпалването на полицейска кола, в резултат на което тежко пострадал служител на полицията.

Прокурорът Висенте Гонсалес Мота ще поиска за обвиняемите от девет до 58 години лишаване от свобода. Мота твърди, че подсъдимите са сътрудничили на ЕТА, крили са оръжие и взривни устройства

Основният заподозрян е Жозеба Гарсиа, по прякор „Дядо". Обвинението настоява той да получи 58 години лишаване от свобода за организиране на уличен терор.

Смята се, че той е вербувал младежи от Страната на баските и ги е снабдявал с взривни вещества. В дома на Дядо са открити различни оръжия и химически вещества.

За други двама обвиняеми  - Алберто Ойага и Карлос Бласко се смята, че са правели и укривали взривни вещества. За тях прокурорът иска съответно по 43 и по 15 години лишаване от свобода.

Освен това подсъдимите са обвинени и в палежа на два фургона на Националната телевизия, на няколко банки и банковати, както и на автобуси и телефонни кабини.