Полицията в Македония е арестувала бившия полицейски началник Митко Чавков и няколко депутати от бившата управляваща партия ВМРО-ДПМНЕ заради щурма на македонския парламент и насилието, което се разрази на 27 април и при което бяха ранени около 100 души.

Смята се, че прокуратурата, занимаваща се с организираната престъпност, е повдигнала обвинения на арестуваните за сериозни престъпления срещу държавата.

Лидерът на СДСМ Заев определи щурма на парламента като опит за убийство
Обновена

Лидерът на СДСМ Заев определи щурма на парламента като опит за убийство

Обвини президента Иванов и Никола Груевски за това

Арестуваните са били отведени в Наказателния съд в Скопие, където съдия ще реши дали ще бъдат задържани под стража.

Вътрешното министерство отбеляза, че ще обяви повече подробности за арестите по-късно днес.

Местните медии уточняват, че най-малко 36 души са били задържани тази сутрин, включително депутатите Кръсто Мукоски, Жаклина Стефановска и Любен Арнаудов, като всички те са от ВМРО-ДПМНЕ.

Според непотвърдени информации, сред задържаните са и други участници и организатори на протеста, които са участвали в щурмуването на парламента през април, включително бившият ръководител на македонската опера Игор Дурловски, актьорът Владо Йовановски и лидерът на крайнодясната "патриотична" организация от град Велес Горан Ангелов, известен още като Кьосето.

Обвинения за убийство между Заев и Груевски

Обвинения за убийство между Заев и Груевски

Някой е имал план да убие Зоран Заев

Атаката срещу парламента започна, когато поддръжници на ВМРО-ДПМНЕ щурмуваха сградата само няколко минути, след като новото парламентарно мнозинство избра албанеца Талат Джафери за нов председател, проправяйки пътя за избирането на новото правителство, ръководено от социалдемократите, които в края на краищата започнаха управленския си мандат си през май.

Вилнеещата тълпа рани около 100 души, включително 10 депутати от новото управляващо мнозинство. Лидерът на социалдемократите, настоящият премиер Зоран Заев, беше сред ранените.

Чавков, който ръководеше полицията по това време, беше обвинен от бившия временен министър на вътрешните работи, че не е можело да се осъществи връзка с него през голяма част от времето, когато се разразяваха събитията и когато трябваше да изпрати полицейски подкрепления.

Той по-рано отрече каквато и да е отговорност за инцидента.

Някои депутати, включително Муковски, бяха забелязани на видеозаписите от камерите по сигурността на парламента, да отварят главната врата на парламентарната сграда и очевидно давайки указания на тълпата къде да отиде.