В насилието срещу протестиращите в Москва са участвали казашки части, финансирани от властите в руската столица, съобщи руската редакция на Дойче веле.

По данни на изданието The Bell, с частите са сключени договори на стойност 15.9 милиона рубли.

Припомняме, на 5 май по време на протестната акция срещу режима на Владимир Путин под мотото "Той не ни е цар", в руската столица бяха задържани около 700 души, а в Санкт Петербург около 220 души. Демонстрациите бяха съпроводени от полицейско насилие, сред жертвите имаше и малолетни.

Според последната актуализация на световния Индекс на демокрацията (за 2017 г.), Русия е в групата държави с авторитарни режими.

ЕС осъди насилието срещу протестиращи в Русия

ЕС осъди насилието срещу протестиращи в Русия

Стотици излязоха на демонстрации срещу Путин

Някои от демонстрантите на Пушкинския площад бяха бити с камшици от мъже в казашки униформи. Впоследствие бяха показани снимки, на които се виждат нашивки на военното формирование "Централна казашка войска".

Със силовите части са сключени договори за "охрана на обществения ред" и "обезпечаване на сигурността при провеждане на публични и масови събития" в Москва.

Тренировките и обучението на участниците в казашките части се провеждат в център, намиращ се в Подмосковието, в село Кузенево.