Нидерландски следователи на финансови престъпления заявиха, че са арестували 55-годишен мъж по подозрение за продажба на компютърни чипове на Русия, които могат да бъдат използвани за направата на оръжия. Той е арестуван за нарушение на националния закон за санкциите, предава Ройтерс.

Арестът е първият по рода си в Нидерландия, след като нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари доведе до европейски санкции срещу Русия, включително забрана за износ на електроника.

От Прокуратурата заявиха, че са арестували заподозрения в източната част на страната и са иззели доказателства, включително електроника, както и са блокирали банковите му сметки.

"Заподозреният е доставял наред с други неща микрочипове на юридически лица и компании в Русия", се казва в изявление на агенцията за разследване на финансови престъпления на страната (FIOD).

Британски институт: В руските оръжия има стотици западни части

Британски институт: В руските оръжия има стотици западни части

Много от тях струват по няколко долара

"Тези микрочипове могат да се използват за производството на оръжия," обясняват от Прокуратурата.

Заподозреният "съзнателно е твърдял", че стоките, които е изнасял, са предназначени да бъдат използвани другаде, а не от истинската им дестинация, Русия, се казва в изявлението.

Арестът е извършен на 30 септември и заподозреният остава в ареста след одобрение от съдия, каза FIOD. По случая е било озказано съдействие от Европол.

Intel с план за над 80 млрд. евро в Европа за производство на чипове

Intel с план за над 80 млрд. евро в Европа за производство на чипове

Фон дер Лайен: Първо голямо постижение по Закона за чипове на ЕС и това е само началото