Морски експерти в Норвегия смятат, че са се натъкнали на белуга (бял кит), който е бил обучен от военноморските сили на Русия като част от програма за използване на подводни бозайници като средство за специални операции, съобщава британският в. "Гардиън".

Рибари във водите близо до малкото норвежко рибарско селище Инга съобщили през миналата седмица, че бял кит, носещ странна сбруя, е започнал да тормози рибарските им лодки.

"Вадехме мрежите, когато видяхме кит, плуващ между лодките", каза рибарят Джоар Хестен пред норвежката телевизия NRK, допълвайки: "Той се приближи към нас, и докато се приближаваше, видяхме, че му е била надяната нещо като сбруя."

Странното поведение на кита, който активно е претърсвал лодките и се е опитвал да издърпа ремъци и въжета от страните на лодките, както и фактът, че е носел стегната сбруя, която е изглеждала като средство за прикрепяне на камера или оръжие, е повдигнало подозрения сред морски експерти, че животното е получило военно обучение от съседна Русия. В сбруята, която е била премахната от кита, са били изписани думите "Оборудване на Санкт Петербург".

Рибарят каза, че китът е бил много питомен и изглеждал свикнал с хора.

"Ако този кит идва от Русия, а има сериозна причина да го смятаме, тогава това не са руски учени, а по-скоро руските военноморски сили са тези, които са направили това", коментира Мартин Бюу от Института за морски изследвания в Норвегия.

Одун Рикардсен, професор в отдела по арктическа и морска биология в Арктическия университет в Норвегия, посочи: "Ние знаем, че в Русия са имали домашни китове в плен и също така че някои от тях очевидно са били освободени. После те често издирват лодки."

Той уточни, че се е свързал с руски изследователи, които са казали, че оборудваният със сбруя кит нямал нищо общо с тях. "Те ми казаха, че това е работа на руския военноморски флот в Мурманск", посочи Рикардсен.

През 1980-те години Съветският съюз е провеждал военно обучение на делфини, като тяхното остро зрение, хитрост и добра памет ги прави подходящи подводни инструменти за откриване на оръжия.

Съветската програма за военно обучение на делфини беше прекратена през 1990-те години. Информация през 2017 г. на телевизия "Звезда, която е собственост на руското военно министерство, обаче разкри, че руските военноморски сили отново обучават белуги, тюлени и делфини за военни цели в полярни води. През последните три години руският президент Владимир Путин отново отвори три бивши съветски военни бази по протежение на огромното руско арктическо крайбрежие.

Неотдавна са били извършени изследвания и обучения от Института по морска биология в Мурманск в северната част на Русия по поръчение на военноморските сили на Русия, за да се види дали белугите могат да бъдат използвани за "охрана на входовете на военноморските бази" в арктическите райони, "да подпомагат дълбоководни водолази и ако е необходимо, да убиват всякакви непознати, които навлизат на тяхна територия".

Делфини и тюлени междувременно са били обучени да носят инструменти за водолази и да откриват торпеда, мини и други боеприпаси, които са потънали на дълбочина до 120 метра. Публичните архиви на правителството показват, че руското военно ведомство е закупило пет делфини на възраст между три и пет години от московския делфинариум "Утриш" в Москва през 2016 г. на цена от 18 000 паунда.

По време на своите изследвания институтът в Мурманск е стигнал до заключението, че делфините и тюлените са много по-подходящи за обучение и за арктическия климат в сравнение с белугите. Китовете са били счетени за твърде чувствителни към студа и са нямали същия "висок професионализъм" на тюлените, които имали много по-добра памет за запомняне на устни команди.