ФАТАХ и ХАМАС се договориха за разпределението на постовете в правителството на националното единство, което трябва да смени досегашния кабинет на Исмаил Хания, съобщи катарската телевизия „Ал Джазира".

Така от общо 24-те министерски кресла 10, сред които и това на министър-председателя, ще бъдат определени за членове на ХАМАС.
За ФАТАХ са предвидени само шест министерства, а останалите кресла ще бъдат дадени на представители на по-малки палестински политически сили, както и на независими депутати. 

ФАТАХ и ХАМАС изготвиха критерии, на които трябва да отговарят бъдещите кандидати за министри.

Очаква се новите министри от така нареченото правителство на технократите да бъдат с умерени политически разбирания и да могат да водят диалог с Израел и със Запада.

Припомняме, че ХАМАС издигна на премиерския пост бившия ректор на Ислямски университет в Газа - академик Мохамед Ал Шабир.
Палестинските медии съобщиха, че ФАТАХ са одобрили кандидатурата му, но очакват последната дума на Махмуд Абас.

Междувременно от ХАМАС обявиха, че са готови да се откажат от едноличния си контрол върху правителството, но не желаят да признаят Израел.
Това потвърди r представител на движението, който подчерта, че ХАМАС няма да промени позициите си, а именно - няма да влиза в правителство, което признава Израел.