Опозицията в Пакистан отхвърли победата на ген. Первез Мушараф в президентските избори, които се проведоха вчера, предаде АП.

„Това са най-спорните избори в нашата 60-годишна история", каза Раджа Зафарул Хая - лидер на „Демократично движение на всички партии", чиито депутати бойкотираха вота.

Според опонентите на подкрепяния от САЩ генерал Мушараф, смятат, че би било недемократично и противоконституционно, ако той продължи да бъде едновременно президент и главнокомандващ на армията.

Очаква се Върховният съд да реши казуса, преди да обяви окончателните резултати от вчерашното гласуване.

Според анализаторите обаче, съдът едва ли ще се осмели да отрече победата му, защото това би означавало пълен хаос в страната.

Лидерът на „Демократично движение на всички партии" Раджа Зафарул Хая обяви, че в близките дни лидерите на съюза ще се срещнат, за да решат как да продължи кампанията им против Мушараф.

Первез Мушараф спечели 671 гласа в президентските избори. Пенсионираният съдия - основен противник на Мушараф получи едва осем гласа. Общо 1170 депутати имат право на глас. Опозиционните партии бойкотираха вота.

Междувременно говорител на армията в страната съобщи, че 20 бунтовници и двама войници са загинали в северозападната част на Пакистан.
Инцидентът е станал по време на военна операция срещу проталибански настроените бунтовници от Северен Уазиристан - близо до границата с Афганистан. Двайсет бунтовници са били убити, а 15 - ранени. Убити са и двама войници, а шестима са били ранени.