Военните учения Defender Europe 20, които бяха отложени заради пандемията от новия коронавирус, са започнали в Полша, съобщават руските медии. 

Те трябваше да се превърнат в най-мащабното от 25 години прехвърляне на войски на САЩ. Предвиждаше се 20 хиляди войници да пристигнат отвъд океана, като към тях се присъединят 9 хил. американски военни, вече разположени в Европа.

През март Европейското командване на САЩ (EUCOM) съобщи, че Пентагонът е спрял този процес заради разпространението на COVID-19, като съответно бяха отменени и свързаните с него учения Dynamic Front, Joint Warfighting Assessment, Saber Strike и Swift Response.

Преди това командването информира, че САЩ съкращават броя на военнослужещите, участващи в учения и маневри. Финалната част на Defender Europe, според плановете, трябваше да се проведе от 20 април до 20 май на територията на Германия, Полша и Прибалтика с участието на 37 хил. войници от 18 страни.

"Разбира се, епидемията промени плановете ни, но основното е, че бързо се приспособихме към съществуващата реалност. Полската армия не е загубила бойната си готовност нито за минута", увери полският министър на националната отбрана Мариуш Блащак, откривайки ученията на Дравския тренировъчен полигон в северозападната част на страната. 

Ръководителят на полското военно ведомство благодари на командването на американските войски, че "са тук и тренират с нас, въпреки проблемите, с които се бори целият свят".

Около 6 000 войници (включително две хиляди от Полша), 100 танка и повече от 230 бойни машини, артилерия и ракетни системи, както и авиация - общо около 2000 броя техника, участват в Defender Europe 20 на Дравския тренировъчен полигон.

От американска страна в маневрите участват около 4 000 войници.

Участниците в събитието ще проверят "възможността за взаимодействие между полските и американските войски в рамките на съвместна военна операция". Предвижда се също така да се изработи "основният тактически епизод - форсиране на водна бариера с участието на танкови и въздушни войски".

Основната цел на ученията е "повишаване на стратегическата готовност и взаимодействие за бързо разполагане на войски от САЩ в Европа, както и проверка на възможностите на приемащите страни да приемат съюзническа подкрепа".