Румънските военни са открили метални фрагменти на територията на страната, които може да са части от руски дронове, съобщава порталът Digi24, позовавайки се на източници от румънските въоръжени сили.

Според Digi24 отломките са открити близо до град Плауру, разположен на река Дунав. На отсрещния бряг на реката е украинският град Измаил, който беше ударен от руски дронове в четвъртък сутринта.

Агенция Франс прес пише, че жителите на Румъния са чули експлозии и армията на страната е започнала да търси отломки. Според медиите в нощта срещу четвъртък жителите на 17 населени места в района на Плауру са получили спешни предупредителни съобщения на мобилните си телефони, след като са били открити няколко обекта, които "се приближават към северните райони на страната".

Румънското министерство на отбраната потвърди по-късно, че отломки от руски дрон камикадзе са открити близо до град Плауру, разположен близо до границата с Украйна.

В съобщение, публикувано на уебсайта на румънското министерство на отбраната, се казва, че специалисти от ведомството са открили отломки на едно от трите възможни места на катастрофа на руски дронове.

Те са идентифицирани като фрагменти от дрон тип "Геран" - 1/2, се казва в доклада.

Според съобщения в медиите безпилотният самолет "Геран" е аналог на безпилотния самолет тип "Шахед", който Русия първо получи от Иран, а след това започна да произвежда самостоятелно.

Румънските военни продължават да търсят отломки в други райони.

"Подчертаваме, че всички места, определени като възможни инциденти, се намират извън населени места и там няма инфраструктурни елементи", пише румънското министерство на отбраната.

В четвъртък сутринта военновъздушните сили на украинските въоръжени сили съобщиха, че през нощта Русия е атакувала Украйна с 38 ударни дрона от типа "Шахед"-131/136, като по-специално южната част на Одеска област и централните райони на Украйна са били атакувани.

Украинските военни твърдят, че са успели да свалят 25 от 38-те дрона, а още три са били "изгубени на място след преминаване на държавната граница с Румъния". Русия не коментира тази информация.

В Киев са свалени всички дронове

В Киев са свалени всички дронове

Множество региони на Украйна бяха атакувани от ударни дронове, като Киев беше една от основните цели