Румънските власти започнаха наказателно разследване срещу румънски гражданин, обвинен в държавна измяна и шпионаж за Русия, съобщава Ройтерс.

Отделът за борба с организираната престъпност на страната DIICOT съобщи, че заподозреният е наблюдавал румънски или военни цели на НАТО близо до югоизточния румънски окръг Тулча, близо до границата на страната с Украйна, от началото на 2022 г.

Заподозреният е събирал военна информация и правил снимки на военна техника и движенията на персонал в граничната зона с Украйна, които след това изпращал на дипломати от руското посолство в Букурещ.

Съдът е одобрил ареста на заподозрения за 30 дни в очакване на криминалното разследване. Арестът е първият в Румъния, център на западни военни и хуманитарни доставки за Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Румъния, членка на НАТО от 2004 г., има граница от 650 км с Украйна. Фрагменти от руски безпилотни самолети многократно попадат на нейна територия, докато Москва атакува украински пристанища по река Дунав от Румъния.

Полша задържа 9 души за шпионаж в полза на Русия

Полша задържа 9 души за шпионаж в полза на Русия

Целта е да се разследва като цяло влиянието на Кремъл, обяви Туск