Руски учен е бил арестуван в Сибир за предполагаемо предаване на технологии на Китай, съобщиха руските медии.

Александър Луканин, 64-годишен учен от сибирския град Томск, е бил задържан във вторник, след като се е върнал от Китай, където е работил в местен университет, според сайта МБХ Медиа, създаден от критика на Кремъл Михаил Ходорковски.

В апартамента на Луканин е бил извършен обиск от Федералната служба за сигурност (ФСБ), уточнява МБХ Медиа, позовавайки се на един от приятелите на учения.

Съобщение, изпратено от "Ройтерс" днес на имейла на Луканин, е останало без отговор. Засега няма коментар от руските или китайските власти.

Съгласно руското законодателство незаконното предаване на технологии на чужда държава може да доведе до три години затвор.

"Интерфакс" цитира източник, според когото Луканин е бил задържан за предполагаемо предаване на технологии на Китай, но че той не е обвинен в предаване на държавни тайни, нещо, което би могло да доведе до повече години затвор.

Редица руски учени бяха арестувани и обвинени в престъпления като държавна измяна през последните години за предполагаемо предаване на чувствителни материали на чужденци, включително китайски граждани.

Критиците на Кремъл казват, че арестите често произтичат от неоснователна параноя.

През февруари Валери Митко, учен, ръководещ Арктическата академия на науките в Санкт Петербург, беше обвинен в държавна измяна, след като беше обвинен в предаване на държавни тайни на Китай.

Подобно на Луканин, Митко беше пътувал до Китай, за да работи в университет.

Въпреки опасенията на някои националистически настроени политици, Русия все по-често дава приоритет на по-тесните отношения с Китай, особено след като отношенията ѝ със Запада се сринаха заради окупирането на Крим от Украйна през 2014 г.