Броят на самоубийствата сред руските офицери се е увеличил значително след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна.

Това съобщи УНИАН.

"Броят на самоубийствата сред рашистите и руските офицери след началото на пълномащабната инвазия се е увеличил, и то значително. Някои от тях може да са свързани с подобни страхове, че ще бъдат погубени от украинските военни", заяви Андрей Юсов, представител на ГЩ на Министерството на отбраната.

Според него Украйна е готова да приеме онези руснаци, които не искат да си изцапат ръцете с кръв и да изпълняват престъпни поръчки. Той подчерта, че става дума за хора с различни звания - от редник до генерали и командири. За целта те трябва да се предадат в рамките на проекта "Искам да живея". Юсов смята, че това е най-добрият и най-сигурен изход от ситуацията за руските офицери.

"Гарантираме лечение в съответствие с Женевските конвенции и международното хуманитарно право, въпреки че става дума за убийци и агресори. Това, което се има предвид, е да се гарантира, че става въпрос именно за пленничество", добави той.

Към март 2023 г. броят на руските офицери, убити във войната срещу Украйна, достигна 2000 души. Поради трудното попълване на висшия състав руската армия преживява "офицерски" глад.

Въпреки това още през юни този брой се увеличи до 2 152 офицери, от които 597 са с чин майор и по-висок. Също така са съкратени 1554 военнослужещи в званията от лейтенант до капитан.

Украйна разпореди задължителна евакуация в Купянския район

Украйна разпореди задължителна евакуация в Купянския район

Очакват се интензивни бойни действия

На 11 юли близо до Бердянск, Запорожка област, ВСУ нанасят удар по щаба на руските окупатори, като убиват няколко вражески офицери, включително генерал-лейтенант Олег Цоков.

На 16 юли са унищожени още двама врагове с офицерски пагони.

Неотдавна във временно окупирания Мариупол украинските партизани масово отровиха офицери на руските окупатори. Окупаторите подозират използването на цианид и пестициди в храната.