Руският сенатор Алексей Пушков коментира в приложението за съобщения "Телеграм" реакцията на говорителя на Пентагона Джон Кърби на изпитанията на ракетата "Циркон", извършени вчера от Русия, информира "Новости".

По-рано говорителят на Министерството на отбраната на САЩ заяви на пресконференция, че САЩ разглеждат най-новите руски разработки в областта на хиперзвуковите оръжия като "потенциално дестабилизиращ фактор".

Русия изпробва хиперзвуковата крилата ракета "Циркон"

Русия изпробва хиперзвуковата крилата ракета "Циркон"

Ракетата е изстреляна от разположения в Бяло море кораб "Адмирал Горшков

Сенаторът посъветва Вашингтон да спре да се самообрисува като обидена невинност и да обърне въпроса за причините за създаването на най-новите оръжейни системи на Русия към самия себе си.

"Целенасоченото приближаване на НАТО към границите на Русия, курсът към военно овладяване на територията на Украйна, прехвърлянето на американски войски в съседни на Русия страни, разполагането на американска ПРО система в тях, изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег, което беше лесно да се предвиди още преди 5 години, въвеждането срещу Русия на 75 различни санкции, които представляват поредица от актове на икономическа война... Кърби наясно ли е с всичко това", попита Пушков.

Говорителят на Пентагона направи изявлението, след като вчера руската фрегата "Адмирал Горшков" успешно изстреля хиперзвуковата ракета "Циркон" по наземна цел. Изпитанията се проведоха в Арктика: ракетата беше изстреляна от Бяло море по мишена в Баренцово море, като тя е прелетяла повече от 350 километра, скоростта на полета е бил около седем Маха. Тактико-техническите характеристики на оръжието са били потвърдени.