Екстремисти създават в Украйна ново въоръжено формирование "Хайтарма", което си поставяло за задача "освобождаване на Крим". Това е разкрил депутатът от Държавната дума (долната камара на руския парламент) Руслан Балбек, който е избран от Крим, съобщават руските медии.

Той подчертал, че зад създаването на батальона стоели представители на признатата за екстремистка и забранена в Русия организация "Меджлис на кримско-татарския народ".

"От оперативни и открити източници научихме за създаването на следващия доброволчески батальон от екстремисти. Предишни аналогични опити да се създаде батальона "Аскер" и батальона на името на Номан Челебиджихан завършиха с неуспех", изтъкнал Балбек.

Депутатът подчертал, че името на новия батальон и целта на създаването му предизвиква само ирония.

"Хайтарма" е народен танц на кримските татари. Съжаляваме, че екстремистите продължават да спекулират по темата за кримско-татарския народ. В Крим всяко творчество е почитано, с изключение на "танца с оръжия", така че всички тези герои от батальона "Хайтарма", водени от техния "творчески ръководител" Джемилев (председател на меджлиса) могат да дойдат в Крим само в национални костюми и с концертна програма, но те няма да получат аплодисменти в Крим", отбелязал Балбек.

Крим беше окупиран от Русия през 2014 г. след свалянето от власт на проруския украински президент Виктор Янукович.