Крадци са задигнали радиоапаратура от руски военен самолет, известен като "самолета на Страшния съд" заради ролята му в ядрения арсенал на страната, съобщават руските държавни медии.

В информациите се уточнява, че неизвестни крадци са нахлули в самолета Ил-80 на летище в южната част на Ростовска област.

Съобщава се, че те са отворили люка за товари и са откраднали 39 части от радиооборудване.

Местното министерство на транспорта заяви, че тече разследване на взлома.

Военни експерти казват, че самолетът е един от четирите Ил-80, чието предназначение е да бъдат използвани като въздушни командни пунктове за руски официални лица, включително президента, в случай на ядрен конфликт.

Уточнява се, че самолетът е преминавал планов ремонт на летище в пристанищния град Таганрог от началото на 2019 г.

Служители от Таганрогския авиационен научно-технически комплекс са съобщили за кражбата на местната полиция на 4 декември.

Цялото оборудване е било непокътнато при последната проверка на 26 ноември, съобщи телевизия Рен ТВ. Разследващите са взели пръстови отпечатъци и отпечатъци от обувки от вътрешността на самолета.

Самолетът е един от четирите Ил-80, които понастоящем са на въоръжение в руските военновъздушни сили, макар че само три са в експлоатация. "Интерфакс" ги определи като едни от най-секретните самолети на руските ВВС.

Ако избухне ядрена война, руският президент ще се качи на самолета, където той или тя може потенциално да нареди изстрелването на междуконтинентални балистични ракети и да вземе други стратегически решения.

Без външни прозорци освен в пилотската кабина, самолетът е проектиран да има известна защита от въздействието на ядрен взрив. САЩ експлоатират подобен флот от въздушни командни пунктове, наречен E-4B Nightwatch.

През май миналата година заместник-министърът на отбраната на Русия Алексей Криворучко заяви, че се работи по модернизация и преоборудване на самолетите Ил-80 на страната.

Съобщава се, че се разработва и ново поколение въздушни командни пунктове.

ТАСС информира през октомври, че Ил-80 е планирано да бъде заменен от нов модел, Ил-96-400М, но не даде времева рамка за това.