Забайкалският краеви съд осъди 21-годишна жителка на град Чита на 12 години затвор по обвинение в държавна измяна (чл. 275 от Наказателния кодекс на Руската федерация), съобщават руските агенции, като се позовават на регионалното управление на ФСБ.

Според следователите тя е предавала информация за руските военни на украинските специални служби, включително за движението на военнослужещи, подготвящи се за изпращане в Украйна през територията на Забайкалския край. Тази информация, както смята ФСБ, "може да бъде използвана срещу въоръжените сили и сигурността на Руската федерация".

Разследващите от ФСБ твърдят, че момичето е заснело влакове с военна техника, след което е изпратило снимки и видеоклипове на представител на Държавната гранична служба на Украйна, с когото се твърди, че се е "свързала чрез кореспонденция".

След повдигането на обвинение срещу момичето представител на Забайкалския окръжен съд каза, че тя също е снимала военните на летището в Чита и е заснела конвой от наборници.

Както следва от изявлението на съда, обвиняемата "открито, включително в социалните мрежи" е изразявала негативното си отношение към руското нахлуване в Украйна. Това обстоятелство, както се посочва в изявлението, "също се отрази на приятелските отношения с нейните приятели, с които момичето се караше".

Броят на присъдите за държавна измяна през 2023 г. се е увеличил с 2,5 пъти в сравнение с 2022 г., според данни на Съдебния отдел на Върховния съд на Русия. През април 2023 г. максималното наказание по този член беше увеличено от предишните 20 години лишаване от свобода на доживотен затвор.

От лятото на 2022 г. ФСБ започна да обвинява руснаците в намерение да извършат държавна измяна - преди това ставаше дума само за извършени престъпления.

Руски съд осъди трансджендър, боядисал косата си подобно на украинското знаме

Руски съд осъди трансджендър, боядисал косата си подобно на украинското знаме

Той е бил пребит от неизвестни и обвинен, след като се оплакал в полицията