Южният окръжен военен съд в Ростов на Дон осъди украинския гражданин Павел Запорожец на 12 години затвор, съобщава ТАСС.

Според руските следователи Запорожец е "подготвил терористична атака по време на празнични събития в Херсон на 9 май 2022 г."

В съда Запорожец заяви, че е служил в украинската армия и трябва да се счита за военнопленник и да бъде третиран съгласно 3-тата Женевска конвенция.

Адвокатът на Запорожец Алексей Ладин поиска прекратяване на наказателното дело и признаване на клиента му за военнопленник, тъй като по време на ареста той е бил действащ военнослужещ от главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Според защитата деянието, за което е обвинен Запорожец (терористичен акт), е било изпълнение на бойна заповед и тъй като не е имало негативни последици дори за руските военни, той не носи наказателна отговорност и правилата от Женевската конвенция трябва да се прилага спрямо него и следва да бъде освободен от наказателна отговорност (цитат от сайта на телеграм-канала "Кримски процес").

Украйна подозира руски войник за убийството на семейство с деца в Буча

Украйна подозира руски войник за убийството на семейство с деца в Буча

Киев иска да изправи пред правосъдието отговорните за военни престъпления