Заместник-председателят на парламентарната група на партията "Справедлива Русия" Олег Нилов е предложил Полша да ексхумира останките на съветските войници, погребани в страната по време на Втората световна война и да ги върне в Русия, съобщава РИА "Новости".

"Едно от моите предложения при обсъждането на този въпрос, ако те не искат съветските паметници да стоят там, да ги върнат, а не да ги разрушават... но най-важното е, че ако те не искат нашите деди и бащи да лежат в полската земя, да върнат всички тези останки на нашите войници, ексхумирани с почести, както се полага, ние ще намерим възможност къде да преместим тези гробища", коментирал Нилов.

Полша събаря комунистическите паметници

Полша събаря комунистическите паметници

408 депутати са гласували "за"

Вчера полският парламент прие промени в закона за декомунизацията, които включват разрушаване на около 500 паметници, славещи комунизма.

От руското външно министерство коментираха по този повод, че законовите промени предполагат, че в Полша не трябва да останат паметници, които увековечават паметта на нежелани от настоящите полски власти организации, събития и дати. От ведомството подчертаха, че авторите на "войната" с паметниците провокират допълнително изостряне на руско-полските отношения.