Притеснен съм от факта, че младото поколение, бъдещите руски лидери, растат с впечатлението, че Западът е врагът. Опасявам се, че ни чака неприятна изненада с поколение лидери, които са също толкова, а може би и повече клонящи към конфронтация.

Това коментира в Страсбург заместник-председателят на външната комисия към Европейския парламент Йоан Пашку.

Като съавтор на доклада за военното положение в Черноморието, който ще бъде гласуван от евродепутатите в утрешния ден, румънецът обяви, че ЕС не може да се дистанцира от случващото се в Черноморието и не може да го остави изцяло в ръцете на НАТО. Румъния загуби доверие в мирните намерения на Русия, отсече евродепутатът, като предрече, че възстановяването му ще отнеме време.

Пашку сподели виждането си, че не смята, че проектът „Набуко" ще бъде рестартиран скоро. По думите му „Турски поток" сега е на фокуса на всеобщото внимание и трябвало внимателно да наблюдаваме раздвижванията в тази посока. Всички проекти в региона от 1990-те насам, свързани с газопроводи, са не единствено икономически обосновани, а са политически повлияни. Тези проекти неизбежно са геополитически, аргументира се Пашку.

Оказа се, че опасенията на румънеца за бъдещите отношения с Русия се споделят и от родния депутат от ЕНП Андрей Ковачев. За него сегашната администрация на Кремъл вижда в Запада не партньор, а противник.

Това не трябва да е така, има глобални предизвикателства като тероризма, икономика, енергетика, климатични промени, и бихме ги преодолявали заедно с Русия, но там витае манталитетът от СССР и желанието той да се възстанови по насилствен начин, обяви Ковачев.
Той призова Русия да спазва международните договори и споразумението в Минск, като изтъкна, че във външната комисия на ЕП е подкрепил с гласа си доклада на Пашку.

Турция търси своето място, няма изяснена точна позиция, затова е трудно на ЕС да процедира с нея. Ние сме съседи, за нас е важно Турция да е демократична страна, която спазва европейските правила и въвежда европейско законодателство, аргументира се и по тази тема Ковачев. За евродепутата е важно демократично мислещите в Турция да са мотивирани по пътя към светската демокрация и спазването на международните споразумения.