Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира изявления на посланика на Полша в Германия за ролята на СССР във Втората световна война, включително за началото ѝ и за победата над нацистка Германия.

"Изявленията относно това, че Съветският съюз е окупирал сам себе си, а именно това е начинът, по който те могат да бъдат квалифицирани, са показател, че... официална Варшава се заигра", изтъква Захарова, цитирана от руските медии.

Тя добави, че "за съжаление това ще се повтори".

"Но ние имаме какво да отговорим", предупреди тя.

Захарова се подиграва с Полша за "победата" в спора с Русия

Захарова се подиграва с Полша за "победата" в спора с Русия

"Това мислят всички Наполеоновци: и Бонапарт, и в болницата (психиатрията)"

По-рано Захарова каза, че Полша е започнала мащабна дезинформационна кампания срещу Русия по темата за Втората световна война.

В статия, публикувана на 8 февруари, под заглавие "Войната не започна през 1941 г." във в. Märkische Oderzeitung, полският посланик казва, че Съветският съюз е нападнал Полша през 1939 г. и по този начин е направил невъзможна по-нататъшната съпротива на страната срещу нацистка Германия. Според полския дипломат Москва трябва най-накрая да признае, че Втората световна война започва през 1939 г., а не през 1941 г.

Полша настоя, че има право да изисква военни репарации от Русия

Полша настоя, че има право да изисква военни репарации от Русия

Заради нанесените щети през Втората световна война

Посланикът на Полша в Германия също така смята, че "не Съветският съюз, а западните съюзници имат решаващ принос за прекратяване на войната" и "десетки хиляди полски войници" се сражаваха, включително в редиците на Червената армия срещу нацистите. Освен това СССР "се възползва най-много от края на войната", изтъква той: като доказателство той посочва окупацията на Украйна, Беларус и прибалтийските държави, както и подчинението на Полша, Унгария, Чехословакия, България и др.

Посолството на Русия в Германия коментира статията на посланика на Полша. Според руснаците с наближаването на 75-ата годишнина от "Деня на победата" полският ревизионизъм стремително набирал скорост.

Спорът между Полша и Русия – как Червената армия “освободи“ Варшава

Спорът между Полша и Русия – как Червената армия “освободи“ Варшава

Помирението невъзможно...