Майката на пианиста и антивоенен активист Павел Кушнир, Ирина Левина, потвърди пред изданието "Медийзона" (в регистъра на "чуждестранни агенти"), че синът й е починал в следствения арест в резултат на гладна стачка. Информацията разпространи Би Би Си.

"Бях информирана от следовател от ФСБ на град Биробиджан (център на Еврейската автономна област в Русия) на 28 юли тази година. От гладна стачка ", каза 79-годишната Левина. Според изданието официалните причини за смъртта все още не са й съобщени.

"Казват, че са помагали. Казват, че е имало системи и по някакъв начин се опитвали да го подкрепят, но, очевидно, това не е било достатъчно ", каза майката на Кушнир.

Смъртта на антивоенния активист и музикант миналата седмица беше съобщена от изданието "Вот так". Медията пише, че причината за ареста на Кушнир е неговият канал в YouTube, който е имал само няколко абонати и в които той критикува войната в Украйна. Според непотвърдени данни наказателното дело е започнато по обвинения за "обществени призиви за тероризъм."

Кушнир израства в Тамбов, завършва Московската консерватория, бил е солист на филхармониите в Курск и Курган, през 2023 г. става солист на регионалната филхармония на Биробиджан.

Двама руски затворници, освободени при размяната Изток-Запад, обмислят завръщането си в Русия

Двама руски затворници, освободени при размяната Изток-Запад, обмислят завръщането си в Русия

Андрей Пивоваров и Иля Яшин тъгуват за дома