Руски следователи са обискирали домовете на няколко критици на Кремъл, които призоваха поддръжниците си да протестират срещу управлението на президента Владимир Путин. Това обявиха активисти, цитирани от "Франс прес".

Последните обиски на членове на опозицията бяха извършени, след като Путин, който е на власт от две десетилетия, този месец ръководи спорен референдум, който му позволява да удължи пребиваването си на върха на руската политика до 2036 година.

Следователите са претърсили дома на Юлия Галямина, общински съветник в Москва, която помогна за организирането на масови опозиционни протести миналото лято, уточниха активистите.

Галямина също така призова привържениците на опозицията да излязат по улиците следващата сряда на протест срещу конституционните промени на Путин, които му позволяват да остане на власт до 2036 година.

Тя каза, че обискът на апартамента ѝ е продължил повече от осем часа, а тя също така е била разпитана от следователи.

"Това е опит за сплашването ни", подчерта тя за АФП. След обиските тя отново призова привържениците си да протестират следващата седмица.

Следователите са обискирали и домовете на активисти на "Отворена Русия" - движение, създадено от критика на Кремъл Михаил Ходорковски, живеещ в самоналожено изгнание, както и офисите на организацията.

Претърсени са били и редакциите на МБХ Медиа, издание, създадено от Ходорковски.

Марина Литвинович, член на опозиционната кампания "Нет" ("Не"), също свърза обиските с планове за провеждане на протеста срещу резултатите от конституционните реформи, които Кремъл определи като "триумф".

В сряда, уточня тя, организаторите са получили официално уведомление от московските власти, които са казали, че организирането на митинг не било възможно заради ограниченията, свързани с епидемията от новия коронавирус.

"Смятаме, че всичко това е свързано", каза тя пред АФП.

От "Отворена Русия" заявиха, че обиските официално били свързани с казуса ЮКОС от 2003 г. ЮКОС е петролната компания на Ходорковски, която според него е унищожена и ликвидирана по политически причини.

Критиците на Кремъл отхвърлиха това като претекст, като изтъкнаха, че един от активистите, който е бил ударен, а именно - Олга Горелик, която е член на "Отворена Русия", е била непълнолетна през 2003 г. и следователно не може да има информация по казуса.

Групата за наблюдение на изборите "Голос" определи вота за конституционните промени на Путин като "безпрецедентен" по отношение на нарушенията, като подчерта, че той ще влезе в историята като атака срещу суверенитета на народа.

Водачът на руската опозиция Алексей Навални нарече днешните обиски нова кампания за "сплашване".

"Това е опит за деморализиране на онези, които са против Путин, и публично наказване на онези, които са агитирали срещу конституционните промени на Путин", изтъкна Навални.

Критиците на Кремъл обвиняват властите, че засилват натиска върху несъгласните, когато неодобрението към Путин нараства.

В отделно развитие следователи тази седмица образуваха наказателно производство срещу Пьотр Вержилов, активист против Кремъл и сътрудник на пънк групата Pussy Riot, за това, че не е уведомил властите, че има и канадски паспорт.

Днес 32-годишният Вержилов каза, че следователите са му наредили да се подложи на психиатрична експертиза, след като е бил разпитан.