Руската космическа агенция "Роскосмос" обяви плановете си за набиране на млади кандидат-космонавти, които тя се надява да се превърнат в първите руски космонавти, стъпили на Луната. Жените също са добре дошли, подчерта руско официално лице, цитирано от "Франс прес".

В първата подобна инициатива от пет години, "Роскосмос" изтъкна, че се търсят от 6 до 8 космонавти, които ще управляват космически кораб от ново поколение, който в момента се разработва и "ще се превърнат в първите руснаци, които ще летят до Луната".

Русия има желание отново да постигне космическите триумфи от времената на съветската епоха след редица смущаващи технически проблеми през последните години.

Русия обяви преди години плановете си за първия си пилотиран полет до Луната до 2031 г.

"Няма да има дискриминация, основана на цвета на кожата или пола", увери изпълнителният директор на програмите за пилотирани полети Сергей Крикальов.

Кандидатурите трябва да бъдат подадени през следващите четири месеца, уточни заместник-директорът на "Роскосмос" Александър Иванов.

По думите на Иванов, новите космонавти ще пилотират първите изстрелвания на космическия кораб от ново поколение "Федерация" и "продължаването на лунната програма".

"Федерация" е проектиран да лети до Луната с четирима души на борда. Първото изпитание с хора на борда е планирано за 2023 г. от новия руски космодрум "Восточний" в руския Далечен изток.

Критериите за кандидатите включват възрастова граница от 35 години, височина между 1,50 и 1,90 метра, и тегло от не повече от 90 кг.

Задължителни са IT умения и знаенето на един чужд език, както и инженерно образование или опит в авиацията или космическата индустрия.