Премиерата в Русия на филма "Смъртта на Сталин" - мрачен, сатиричен филм на британския режисьор Армандо Янучи, беше отменена от руските цензори, след като предварително гледане преди излизането на филма предизвикало гнева на руски правителствени служители, съобщават руските медии.

Министерството на културата на Русия е отнело разрешителното на филма, което преди това е предоставило за излъчването му в страната.

Засега не е ясно дали филмът би могъл да бъде все пак показан в Русия на по-късен етап. Културното министерство и режисьорът засега не са коментирали темата.

Филмът, който се съсредоточава върху боричканията за власт и "ударите под кръста" на най-близките съюзници на съветския вожд, съревноваващи се да заемат овакантения пост след смъртта му, е бил гледан от служители на Министерството на културата и съветници през уикенда.

"Това е жалък филм", изтъкна Надежда Усманова, която е началник на информационния отдел на Руското военноисторическо дружество. Групата участва в организирането на гледането на филма преди свободното му излъчване.

"Това е лош филм, скучен филм, той е отвратителен, неприятен и обиден", подчерта Усманова.

Елена Драпеко, която е заместник-началник на Комисията по култура към Държавната дума, е коментирала, че е открила "екстремизъм" във филма.

"Това е опит да се влее лоша кръв в социалната хармония, постигната в руското общество", убедена е Драпеко, която по-рано е била популярна съветска и руска актриса.