Русия започна масово производство на най-новата зенитно-ракетна система (ЗРК) С-500 ("Прометей"). Това зави генералният директор на концерна за авиокосмическа отбрана "Алмаз-Антей" Ян Новиков, цитиран от руския вестник "Известия"

"Серийното производство на системата С-500 е организирано с помощта на най-новите постижения на местната наука и техника", цитира го списание "Национална оборона".

Както припомни Новиков, бойните възможности на системата са много по-високи от създадените по-рано подобни комплекси С-400 и С-300.

"С-500 е в състояние да стане основата на руската аерокосмическа отбранителна система", добави генералният директор на Алмаз-Антей.

С-500 ще влезе на въоръжение в руската армия в срока, определен от държавната отбранителна поръчка.

През януари беше съобщено, че С-500 "Прометей" ще влезе на въоръжение във войските на Югоизточния окръг преди 2025 г. На 29 декември източник на "Известия" съобщи, че първите няколко дивизиона на новата система за противовъздушна отбрана С-550 се подготвят да поемат бойно дежурство. Според събеседника на изданието всички бойни машини, както и спомагателното оборудване за тези подразделения, вече са подготвени и предадени на личния състав.

Системите С-500 "Прометей" е система за прихващане с голям обсег и на голяма височина с висока способност за противоракетна отбрана, способна да прихваща балистични ракети. Системата поразява не само балистични, но и аеродинамични цели и крилати ракети в радиус от около 600 км.

Русия приема на въоръжение първите ядрени ракети "Сармат"

Русия приема на въоръжение първите ядрени ракети "Сармат"

Това ще се случи не по-късно от тази есен

Припомняме, че на 23 април Русия обяви, че Русия планира да приеме на въоръжение първите способни да носят ядрени бойни глави балистични ракети "Сармат"не по-късно от тази есен.

На 21 април Русия проведе първия тест на "Сармат" на космодрума Плесецк.

Новата руска междуконтинентална балистична ракета още дълго време няма да има аналози в света и ще се замислят онези, които се опитват да заплашват Русия, обяви след това руският президент Владимир Путин.