Руското военно министерство обяви внезапна проверка на бойната готовност на въоръжените сили в редица военни окръзи на Русия, включително Южния, Западния и Централния военни окръзи, а също така Северния флот и командванията на Въздушно-космическите сили и Въздушно-десантните войски. Това обяви руският военен министър Сергей Шойгу, цитиран от руските медии.  

Проверката е по нареждане на руския президент Владимир Путин, който е върховен главнокомандващ на руските въоръжени сили. Проверката ще продължи до 31 август, разпоредил Шойгу.

Проверката ще позволи, по-специално, да се оценят способностите на Западния и Централния военни окръзи, за да се увеличи силата на югозападното стратегическо направление, подчерта руският военен министър.

Той припомни, че Южният военен окръг на Русия вече активно се готви за стратегическите маневри "Кавказ-2016" през септември.

"Състояха се комплексни командно-щабни тренировки. Органите за военно управление, съединенията и подразделенията за бойно, специално и материално-техническо осигуряване проведоха упражнения по предварително развръщане на система за всестранно осигуряване на войските", изтъкна Сергей Шойгу.