Като саботаж от конкурент в собствената държава обясни инициативният комитет, който номинира Ирина Бокова за шеф на ООН, слуховете за евентуална смяна на кандидатурата й с тази на Кристалина Георгиева.

В страницата си във "Фейсбук", комитетът коментира, че всичко това се отразява негативно върху гласуването в Съвета за сигурност и че показва липса на последователна държавническа позиция.

Припомняме, че вчера се появиха твърдения, че България ще има втори кандидат за шеф на ООН – Кристалина Георгиева.

Министерски съвет официално щял да издигне кандидатурата й на извънредно заседание във вторник – 13 септември, съобщава Клуб Z, позовавайки се на свои източници от Дондуков 1.

Това нямало да бъде прецедент, тъй като и други държави са издигали втори кандидатури, след като първата не получава желаната подкрепа при гласуванията в ООН.

Опитите да се повлияе на суверенните решения на страните при издигането на техни  кандидати за поста генерален секретар на ООН са неприемливи и съобщенията в българската преса, че Русия би могла да подкрепи подобни действия, са лъжа.

Това заяви по-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, отговаряйки на въпрос на ТАСС относно информациите в български медии, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е уговорила президента на Русия Владимир Путин да подкрепи в качеството на кандидат на България за поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева вместо издигнатата по-рано Ирина Бокова.